Press release permanent location ISUtrecht
to news overview

Press release permanent location ISUtrecht

On Tuesday 17 April the Municipality of Utrecht sent out the following press release, regarding the permanent location of the International School Utrecht at Utrecht Science Park De Uithof. In this article we will give you the translated text, followed by the original Dutch press release.

Permanent school building for ISUtrecht at Utrecht Science Park De Uithof

A positive feasibility study now confirms the location for a permanent school building for International School Utrecht (ISUtrecht) at Utrecht Science Park (USP) De Uithof. If certain conditions are being met, the study shows that it is possible to build a permanent location at the Cambridgelaan. Utrecht University, International School Utrecht and the Municipality of Utrecht are pleased with the positive outcome of the feasibility study.

Alderman for Education Jeroen Kreijkamp: ‘It is very important to the municipality to provide the ISUtrecht with a permanent location. Providing the ISUtrecht with a permanent location, means that we as a city keep offering a wide variety of different types of education, whilst the city’s international business climate is being strengthened at the same time.’

Permanent location and attractive school building

International School Utrecht is governed by two cooperating school boards: SPOUtrecht and NUOVO. The SPOUtrecht and NUOVO work together closely in carrying out their board responsibilities for the two divisions (primary and secondary) of the International School Utrecht. Board members Leon de Wit (NUOVO) and Eric van Dorp (SPOUtrecht) are really pleased with the positive outcome of the feasibility study. Leon de Wit: ‘It is really good news that we’ve been given the green light to go ahead with the location at the Utrecht Science Park, a prime location with an international character where students and staff of the ISUtrecht will feel at home’. The ISUtrecht is temporarily based at the Van Bijnkershoeklaan where students are housed in two semi-permanent buildings. A new purpose build school accommodation offers a real opportunity to strengthen the international business climate of the Utrecht region as a whole and more specifically USP De Uithof. Eric van Dorp (SPOUtrecht): ‘We want to build a contemporary and sustainable school accommodation  in line with the ethos of the International School Utrecht, where children learn, from a young age, to take care of the natural environment’.

Accessibility

To guarantee the accessibility of USP De Uithof is the most important condition stated in the feasibility study for the permanent school building at the Cambridgelaan. ISUtrecht will have to actively discourage both parents and staff to travel to school by car. Chair of the board of the University of Utrecht Anton Pijpers: ‘We look forward to welcoming International School Utrecht at Utrecht Science Park De Uithof’.

Starting points for the permanent school building

The permanent school building and sports facilities will accommodate 1200 students. The new building will be compact, with the communal spaces situated at its core. The building will be carefully integrated into the area. The new building should be ready in the second half of 2022.

 

Original Press Release

Nieuwbouw voor International School Utrecht in het Utrecht Science Park De Uithof

Het haalbaarheidsonderzoek naar de huisvesting International School Utrecht (ISU) in het Utrecht Science Park De Uithof (USP De Uithof) is positief afgerond. De Universiteit Utrecht, International School Utrecht en gemeente Utrecht zijn verheugd met de conclusie dat er, onder voorwaarde, aan de Cambridgelaan in het USP De Uithof een goede locatie is gevonden voor de vestiging van de school.

Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp:  “De gemeente Utrecht vindt het van groot belang ruimte te bieden aan de International School Utrecht. Met de definitieve vestiging van de school wordt het brede onderwijsaanbod voor Utrecht behouden en het internationaal vestigingsklimaat versterkt.”

Permanente locatie en aansprekend gebouw

Het bestuur van de ISU wordt gevormd door de openbare schoolbesturen NUOVO Scholengroep (voortgezet onderwijs) en SPOUtrecht (primair onderwijs). NUOVO Scholengroep bestuurder Leon de Wit: “Wij zijn bijzonder verheugd dat er groen licht is voor de bouw van een permanente locatie voor de International School Utrecht in het USP De Uithof. Een aansprekende plek met een internationaal karakter waar de leerlingen van de school en hun ouders zich snel thuis zullen voelen.”
De Internationale School Utrecht is nu gehuisvest in een aantal gebouwen op een tijdelijke locatie aan de Van Bijnkershoeklaan. De nieuwbouw biedt de kans een aansprekend gebouw te realiseren en het internationale vestigingsklimaat van de regio Utrecht en meer specifiek van het USP De Uithof te versterken. SPOUtrecht bestuurder Eric van Dorp: “We willen een aansprekend en duurzaam schoolgebouw realiseren dat aansluit bij de ethos van de International School Utrecht, waar leerlingen al op jonge leeftijd leren om goed voor onze leefomgeving te zorgen.”

Bereikbaarheid

De belangrijkste voorwaarde voor definitieve vestiging is het garanderen van de bereikbaarheid van het USP De Uithof. De ISU zal maatregelen moeten nemen om het autogebruik van ouders en personeel terug te dringen.  Anton Pijpers, voorzitter college van bestuur Universiteit Utrecht: “De Universiteit Utrecht verwelkomt de Internationale School Utrecht heel graag op Utrecht Science Park.”

Uitgangspunten voor de nieuwbouw

Voor de nieuwbouw geldt een aantal uitgangspunten. Zo moet het schoolgebouw met sportvoorzieningen geschikt zijn voor ca. 1.200 leerlingen. In het centrum van het compacte schoolgebouw komen ontmoetingsruimten die de community- en campusgedachte binnen het gebouw vormgeven.  Het nieuwe schoolgebouw wordt zorgvuldig ingepast in het gebied. Naar verwachting wordt het nieuwe schoolgebouw in het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd.